tisdag 15 april 2014

En långhelg i Riga

Det har varit lite tyst här på bloggen den senaste veckan. Anledningen är att jag var ute i den stora vida världen. Eller nja, till Riga åtminstone! Det har varit lite av en hemlis eftersom det var en överraskningsresa för Björns syster som fyllde 25.
Resan började på Arlanda för att ta flyget dit. Uschamig! Att flyga är min största skräck näst efter döden. Jag får liksom panik och storgråter men det gick...okej, trots allt.


Rigas domkyrka ligger i mitten av gamla stan i Riga och det var vår utgångspunkt dom här dagarna. 


Innanför domkyrkan ligger ett gammalt kloster med en klostergård och gångar. Sjukt vackert var det!


I gången runt klostergården ligger det mängder av gamla föremål från domkyrkan. Gamla dörrar, kyrkklockor, stentavlor och sånt.


En tjur som räcker ut tungan låg där. 


I gamla stan ligger en resturang som har pannkaksbuffé. Pannkakor med äpple, med banan, med svamp, med ost, med kött och potatis, raggmunk och alldeles vanliga pannkakor. Och fyrtioelva sorters sylt. Bästa matstället! Vi hann äta där flera gången under resan, haha.


Såhär ser pannkaksstället ut. Gå dit!


Det rinner vatten överallt i Riga. Det är så himla vackert!


Kontrasterna i Riga är verkligen stora. Det vita huset är vårt hotell. Det sitter ihop med ett hus som är mer eller mindre fallfärdigt och har galler för fönstret - och där bor människor. Jag vet inte hur jag ska känna inför det...


Fler kontraster. Ett renoverat hus med vacker väggmålning mittemellan två inte så nyrenoverade hus. Utanför gamla stan ser det ännu värre ut, rivningsobjekt och graffiti. Eller värre och värre, det är liksom vackert också. Det bär på en historia!


Den rysk-ortodoxa katedralen. Dom har verkligen satsat på guld...


Jag smygfotade inuti katedralen med mobilen. Väggmålningar, ikoner, guldstaket runt där prästen ska stå och prata, ljus som brinner, människor som korstecknar sig. Den var verkligen sjukt vacker inuti men...det kändes så konstigt att kliva ut och se en tiggande dam på trappan medan katedralen är fylld av guld. Jag vill absolut inte döma, vi har alla olika traditioner och syner på religion, men det kändes konstigt för mig.


I anslutning till gamla stan ligger gamla zeppelinar-hangarer från andra världskriget som numer är en enda stor marknad med kött, fisk, godis, bröd, kläder, blommor osv. Det är fantastiskt att gå omkring där och titta på allt. Olika djur gjorda av halm verkar vara grejen i Riga!


The house of blackheads. Trots att det är andra gången som jag är vid det här huset (jag var i Lettland för sju år sen med ungdomsgruppen i kyrkan) så fattar jag fortfarande inte vad det är för hus. Men det är vackert i alla fall!


En väggmålning i gamla stan.


Spårvagnsbron över floden Daugava. 


På flyget hem var himlen alldeles orange och molnen såg ut nästan ut som fluffig snö. Det är synd att jag är så rädd för att flyga, för det är ju också så häftigt och så vackert!


Som den turist jag är så köpte jag såklart med mig en matrjosjka. Dom är ju sååååå fina!

Den uppmärksamme kanske tänker "men garn då...?". Lugn, det kommer i ett alldeles eget inlägg ;)


4 kommentarer:

 1. Så kul att se alla dina fina bilder! Har varit i Tallin men inte Riga, men vill gärna dit, så då är det bra med tips av olika slag. Tycker du var duktig som fotade från flyget fast du är flygrädd. Ser fram emot garntips :-)

  SvaraRadera
 2. Bra!!! Jag hann faktiskt bli lite orolig. Men nu väntar jag istället med spänning på garninlägget.

  SvaraRadera
 3. Åhh så mysigt det ser ut! Någon gång ska jag minsann också ta mig till Riga och äta pannkakor och beundra stickade vantar! Lite avis är jag allt ;)

  SvaraRadera
 4. Heja heja dig!

  Och åh vad jag vill åka till Riga nu!
  Och jag tar definitivt flyget för båtar är min skräck. :-D

  SvaraRadera