måndag 14 februari 2011

Garnexpertis sökes!

Jag har panik! För ett par veckor sedan kröp det ett något slags kryp i ett av mina garnnystan. Och plötsligt så drabbades jag av panik över ohyra i mina garner. Så jag satte igång och rotade igenom lådan som nystanet låg i och tittade igenom dom flesta andra nystanen men hittade inga fler kryp så jag tänkte att det inte var något. Men så idag skulle jag ha ett raggsocksgarn ur samma låda och upptäckte att garnet hade gått av på ett ställe och "halv-gått-av" på ett annat. Och paniken slog till igen. Är det någon ohyra i mina garnlådor? Och om det nu är det, vad ska jag ta mig till?! Det kan ju ha gått av ändå, det händer ju faktiskt.
Mina lådor står allt som oftast utan lock så garnerna är inte "skyddade" direkt. Det kanske är jättedumt. Så nu söker jag garnexpertis. Någon som vill analysera detta kaotiska inlägg och ställa en diagnos? Ohyra eller inte? Och vad gör man då?

11 kommentarer:

 1. Åh kära nån så gräsligt! Jag har absolut ingen hjälp att komma med, vill bara önska dej all lycka till och hoppas innerligt att det inte är någonting. Det först flygfäet var kanske inte alls intresserad av garn, hade bara råkat hamna där, och som du säger, garn går faktiskt av. Men det slår mej nu, har du tillgång till något ställe ute - balkong eller nåt sånt - så du skulle kunna lägga ut alla garnerna i den lådan som du hittade det "trasiga" garnet i. Stoppa dem inte alltför tätt i plastkassar och låt dem frysa. Frost borde kunna ta död på eventuella otäckingar, eller hur? Det kan under alla förhållanden inte skada.

  Ha det så jättegott!

  SvaraRadera
 2. Usch vad trist! Såg på ett stickcafe på FB att någon hade ohyra och hon hade haft sina garner i frysen en vecka typ, så det kanske kan vara ett bra knep? Hoppas det löser sig!

  SvaraRadera
 3. som Pelin skrev så är frysen det enda som hjälper mot dom...tar kål på äggen oxå...hoppas det fixar seg.

  sen har du nåt som heter cederträ som du kan köpa på nätet och lägga blandt garnerna...malen gillar dom inte och lämnar ditt garn ifred.

  SvaraRadera
 4. Köp Zip Lock-påsar (finns på Clas Ohlsson, IKEA och i mataffären) och lägga alla garner av och med naturmaterial i dem. Har du stora mängder garn kan du köpa stora påsar som du kan dammsuga ut luften ur. Finns också på Clas Ohlsson. Och på IKEA tror jag.(Det är värt att lägga de extra pengarna på påsarna man kan suga luft ur.)

  Lavendel och rödceder kan hjälpa till att hålla ohyran borta, men tar inte död på den. Frys den för att döda den. Minst tre dygn säger experterna. Flyger ohyran är det antagligen klädmal (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A4dmal) , om den kryper kan det vara pälsänglar. (http://www.entomologi.se/cgi-bin/enter.cgi?iljwhat=4030) Båda är skitäckliga :S

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Men åh nej! Jag har också hört att frysen ska hjälpa. Har även hört cederträ och lavendel, men om det verkligen stämmer vet jag inte...

  SvaraRadera
 6. Frysa garnet och cederträ är nog svaret. Det passar ju nu när det är så kallt. Ställ ut lådorna så löser det sig nog. Här i Frankrike kan man köpa små hjärtan och runda cederträ-bitar i mataffären men det går kanske inte i Sverige.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med. Stoppa allt i frysen och sen ska man egentligen tvätta allt i, jag tror det är minst 60 grader.. Men det kan ju vara svårt att tvätta så varmt. Men frys det ialf så att eventuella ägg och sånt dör.

  SvaraRadera
 8. Ja, frysning kan ju inte skada garnet och passar ju bra nu när det är så kallt ute.
  Vad var det för kryp du hittade då? Skulle tippa på pälsänger, var det en skalbagge, larv eller var det en mal? Klädmal är väl inte så vanligt men pälsänger hittar jag någon enstaka gång men inte ofta i garn och kläder, oftare i köket, och då har vi ett gammalt otätt hus där det kan komma in allt möjligt. Tror inte det blir någon invasion hos dig i alla fall, särskilt som du antagligen tittar igenom allt nu.

  SvaraRadera
 9. Nej, frys garnet i en vanlig påse. De flesta frysar luktar lite och det är nästan fräschast att ta en vanlig Ica-kasse. Lägg garnet i Zip Lock-påsarna efter frysning. Eller, om du inte vill frysa allt, kan du lägga det i zip-påsarna direkt. Om det börjar krylla i någon av dem slänger du den UTAN ATT ÖPPNA DEN.

  Jag vet inte hur stort garnlager du har, men för mig är det inte möjligt att frysa allt, så jag har kört på vänta-och-se-om-det-kryllar-metoden. Har inte sett något efter incidenten för ett drygt halvår sedan så det kan hända att krypen jag hade inte hann få fäste. Du kanske också har sådan tur?

  SvaraRadera
 10. Visst. Men då måste du nog frysa in påsarna också. Annars är de liksom "infekterade". Äggen syns inte och fastnar de i påsen är det kört så fort du lägger in ett nytt "rent" garn. Men du ser ju ganska snart om det börjar krypa. Gör det inte det är det grönt. Tror jag. :)

  Jag lägger i stort sett allt i påsar numera. Det känns bäst så.

  SvaraRadera
 11. Rödceder och lavendel förvillar luktsinnet hos ohyran. Det enda som dödar är kyla och/eller stark värme. Förr hade man kamferkistor att ha kläder i (oftast ylle) just kamfern luktar också så att luktsinnet inte funkar och lukten kan sitta i kläderna när de tas ur. Undrar om det finna sådana kistor att köpa idag??

  SvaraRadera