tisdag 27 juli 2010

Första spinnförsöket.

Idag har jag försökt förstå mig på det här med att spinna på slända. Jag tittade runt lite på diverse hemsidor och youtube-klipp och till slut försökte jag. Det blev både ojämnt och tjockt, men det gör inte så mycket. Mitt största bekymmer är om jag överhuvudtaget har gjort rätt. Vad säger ni?

Åh, just det. Jag har lite fler frågor till er som kan det här. När man har spunnit klart sitt garn, vad gör man då? Ska man göra en härva av det och tvätta det i vanligt vatten bara?

3 kommentarer:

 1. Det ser ju bra ut! :)

  Vilken teknik använder du när du spinner? Tänk på att om du vill ha ett tunnare garn så måste du "drafta" - dra ut - mer fibrer. Jag brukar dra av en bit av fiberbunten och dra ut lite innan jag börjar spinna.

  När du har spunnit klart kan du göra en härva, låt gärna garnet sitta på härvträt, stolsryggen, eller vad du nu använder ett par timmar eller över natten. Sedan binder du härvan och dränk det i varmvatten. Låt det ligga ett tag så det blir ordentligt vått. Vrid sedan försiktigt ur vattnet, du kan till exempel rulla det i en handduk och trycka försiktigt. Sedan hänger du upp garnet på tork med lite tyngd i botten ( en galge )

  Om du ska tvinna garnet gör det innan du blöter det.

  Hoppas det går bra för dig! :)
  Oj, vilken lång kommentar det blev ;)
  Maila mig gärna om du har fler frågor!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, precis. Eller det är kanske inte riktigt rätt term men det är det jag brukar säga :) ( Plying heter det på eng. )

  Det finns olika sätt att göra det på. Här har du några länkar:

  http://il.youtube.com/watch?v=KmOEACBtZEU

  Det viktiga att tänka på är att du snurrar sländan åt "fel håll", alltså motsatt från hur garnet är spunnet. Även viktigt att hålla båda singlarna lika spända annars kommer en av dem rulla sig runt den andra om du förstår vad jag menar. Och ibland är det kanske det man vill om man t.ex gör konstgarn.

  Jag skulle säga att det enklaste är att spinna garn till två lika stora nystan och sedan tvinna från nystanen.

  Du kan naturligtvis göra likadant som ovan fast med flera garn-trådar så det blir tre- eller fyr-trådigt.

  Sedan finns det ett sätt till som jag provat som heter kedjetvinning. Du kan kolla på svea spinnargille för instruktioner: http://spinnargillet.blogspot.com/2009/10/kedjetvinning-instruktioner-och.html

  Hoppas det går bra för dig!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Kul att du ger dig på spinnandet, det ser jättebra ut!

  Det där med att tvätta garnet finns det en halv miljon varianter på. Jag brukar inte låta garnet sitta kvar på härvträt som Sara gör, utan plockar bort det med en gång. Se till att binda härvan på minst fyra ställen innan du drar av det från härvträt, annars är risken för trassel vid badet stor.

  Jag brukar tappa upp skållhett vatten i handfatet, droppar i lite såpa och sedan rör jag runt garnet där. Efter det gör jag ett nytt bad med kallt vatten och badar garnet lite till. Sedan klämmer jag ur vattnet och slår det hårt mot badrumsväggen några gånger. Den här behandlingen gör att garnet "tovar" sig lite, att fibrerna hakar fast i varandra. Efter det hänger jag det på tork med en vikt i änden.

  Observera att jag gör så här med "vanlig" fårull. Finare fibrer som angora och alpakka har jag inte provat på än och det kan mycket väl hända att de behöver en annan behandling.

  SvaraRadera