tisdag 29 augusti 2017

När blev Adlibris en garnbutik?

Idag såg jag ännu en annons i mitt Facebook-flöde om att Adlibris säljer superbilligt garn och skrev ett långt inlägg om det på Instagram. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av det här också, för det här behöver vi prata om. Om och om och om igen.

Hur sjukt är det inte att Adlibris har ett eget garnmärke? Som säljer 50 grams-nystan med Merinoull för 14 kr. FJORTON SPÄNN! Hur är det ens möjligt att producera ett färdigt garn för 14 kr OCH lägga på någon slags vinst? Hur många är dom som ska dela på 14 kr? Hur har djuren det? Vad har anställda för arbetsförhållanden? Varifrån kommer ens ullen?
Jag kanske delvis är partisk i den här frågan eftersom jag har ett eget garnmärke MEN det gör också att jag har lite insyn i garnproduktion. Det här känns orimligt.
Jag förstår inte heller varför ett företag som säljer böcker ska sälja garn med metoden "spara 30%" på alla sina garner när vi är så många, både stora och små, garnföretag som jobbar hårt för att sälja schysst/nära producerat garn. Kommer "gratis är gott"-kulturen någonsin att backa och tänka på dom långsiktiga konsekvenserna?

Min poäng här är inte att få någon att känna sig dålig för att hen köper billigt garn. Det finns livssituationer som gör att man har inga pengar. Min poäng är att vi måste börja göra aktiva val även inom garnvärlden. 

5 kommentarer:

 1. Antagligen räknar dom med att ta en del av den billiga marknaden för garn, precis som dom har gjort med bokmarknaden. Och ett sätt att börja ta marknaden är att lägga sig så lågt i pris att "vem som helst" kan tänka sig att åtminstone prova och köpa några nystan och se hur kvalitén faktiskt är.

  Jag tror inte dom gör vinst på garn än. Min erfarenhet av Adlibris (som konsument) är att dom jobbar långsiktigt för att få folk att se det som naturligt att se Adlibris som sitt förstaval för sånt som man kan köpa billigt hos dom. Gissningsvis börjar dom höja priset när dom tagit en rejäl del av marknaden på garn. Tyvärr:(

  SvaraRadera
 2. Märkte detta själv när jag köpte nån bok och de hade en kampanj - fick då gratis nystan att prova. Det var kanske ett halvår sen. Jag har inte rört dem än, snacka om att jag blev förvånad o skeptisk. Märkligt.

  SvaraRadera
 3. Håller med. Hur ska vi kunna få en inhemsk garnproduktion med den prisnivån. Det går inte att producera ett etiskt och miljömässigt hållbart garn om det inte kostar mera.

  SvaraRadera
 4. Tycker det är bedrövligt! Adlibris borde hålla sig till att sälja böcker :@

  SvaraRadera