söndag 23 januari 2011

Att göra egna mönster...

Jag funderar på det här med att ta cred för egna mönster. Som på volangvärmarna, det är ju inte så att det är något nytt påfund med volang eller pulsvärmare. Men just dom här har jag utformat efter det här speciella garnet och randat på mitt sätt och kommit på hur jag ska göra volangen själv (även om det säkert redan är påkommet av någon annan).
Just dom här volangvärmarna ska till Korps och är stickade i deras egna garn, och dom vill gärna ha mönster till. Kan jag skriva ett mönster efter hur jag gjort och sedan ta cred på det?
Likadant med strutmössan som jag själv har knepat och knåpat med, trots att det inte är speciellt "eget".
Hur ska man veta att man inte snor någon annans mönster?

5 kommentarer:

 1. Om du inte har använt någon annans mönster eller ens tittat eller sneglat åt något befintligt mönster så tycker jag definitivt att du kan "ta creds" för det mönstret. Om någon annan har råkat komma på samma sak som dig och också vill ha creds och sälja det så är det ju så. Så länge du inte får storhetsvansinne och försöker köra över andra som har stickat liknande saker (med eller utan mönster) så säger jag bara Tuta och Kör iaf!

  Eftersom folk inte tar patent på stickmönster direkt så är det ju bara ditt egna samvete som kan ställa till det för dig. :)

  SvaraRadera
 2. Håller med ovanstående! Det mesta är ju redan stickat, så det är ju nästan omöjligt att "uppfinna" något nytt. Alla mönster är ju egentligen redan "gjorda" och inget är unikt, så att göra ett mönster är i sig inget dramatiskt så länge man inte uppenbarligen stjäl från någon annan (låna kan man göra, men då måste man hänvisa dit). Det är ju en jätteinspiration att läsa ett mönster som någon annan har gjort och se vad man själv kan göra!
  Så skriv mönster! :)

  SvaraRadera
 3. Tycker absolut du ska göra ett eget mönster och ta cred för det, det är ju ändå du som har kommit på det. Sedan får väl någon höra av sig om det är så att det skulle vara en exakt kopia (vilket är svårt att tro) av någon annans mönster... :)

  Jag lade till dig i min blogglista förresten, jag hoppas det är ok?

  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Klart du ska dela med dig av hur du gjorde just dina pulsvärmare!

  Sen är det upp till potentiella kunder att avgöra om de vill använda ditt mönster, eller uppfinna det på nytt själva, eller söka något liknande.

  SvaraRadera
 5. Gissa om jag har tänkt samma sak! Håller med föregående talare dock. Jag gillar dina volangmuddar. Jättefina och vackra färger. Nu är jag färdig med ett gäng grejer som får åka paket ner till Korps!

  SvaraRadera