söndag 31 januari 2016

Semesterhelg

Jag har varit på minisemester i helgen. Inte nog med att stickningen hjälper mig i min vardag och till och med har blivit mitt jobb, den har också gett mig nära nära vänner som bor väldigt långt bort. För att råda bot på den ständiga saknaden efter en av dom åkte jag dit i helgen och bara stickade, pratade, gosade med djur och lekte med barn. Dom enda bilderna som finns från helgen är djurbilder, så här kommer dom.
Tack stickvärlden för allt du gett och fortsätter ge mig!









onsdag 27 januari 2016

Min första steek

Tänka sig, jag har äntligen gjort min första steek! Så otroligt nervöst att sätta saxen i ett stickat plagg. Men allt gick ju bra, precis som alla sagt till mig.

Det är min Glittertind som jag har steekat. Dödergök har skrivit en jättebra förklaring om hur man gör i mönstret. Jag följde den och sicksackade två gånger på var sida om mittenmaskorna.


Och så klippte jag! Det var på fjärde försöket som jag faktiskt vågade klippa. Men det var ju absolut inget att oroa sig för, jag vet inte varför jag har gjort just det här till en sån stor grej. Allt gick ju bra och höll.


Såhär såg det ut när jag klippt klart. Klippkanten vek jag in under och så plockade jag upp för en knappkant. På insidan ska ett band sys på.


Nu ligger koftan på blockning och ännu har inget repats upp. Hurra!


måndag 18 januari 2016

På stickorna nu

Jag hade någon slags ambition om att bli bättre på att blogga. Det har ju gått sådär, haha. Men nu tänker jag visa er vad jag stickar på just nu i alla fall.

Först ut är en Glittertind i 2-trådig ull från Ullcentrum. Det här är lite av ett övningsprojekt. Jag har aldrig vågat testa på att steeka tidigare så det ska jag göra på den här. Det är så bra att sticka små barnkläder när en vill testa nya grejer!


Nummer två i stickkorgen är Nördic Knittings mysteriemössa. Jag var influensasjuk när själva KAL:en var så jag stickar den lite i efterhand. I dom mest hysteriska färger jag kan hitta. 


Sist ut är min Riddari som jag stickar i Lettlopi, men just nu är jag bara arg på den! Trots att jag mätt och provat och räknat så kommer kroppen att bli alldeles för stor. Så nu måste jag repa och göra om. Men ärmarna som jag stickat låter jag nog vara i alla fall. Förresten så är det den här jag övningssteekar Glittertind för. Tanken är att jag ska klippa upp den till en kofta.

Sen stickar jag på lite hemlisar, till sockklubben. Som dras igång nu i dagarna. Hurra!

onsdag 6 januari 2016

År 2015

Det har gått sex dagar nu på det nya året, jag är nästan frisk från min superförkylning så jag tänkte ta mig en titt på föregående år. Se vad som hände med min stickning och med lite annat.

År 2015 var helt uppenbart flerfärgsstickningens år. Jag har verkligen fastnat för flerfärgsstickning nu och fått rätt bra kläm på det. Dödergök och jag startade ett samarbete kring sockan Anna under våren, där jag färgade garn och hon gjorde världens finaste mönster. Det var verkligen ännu en pepp i flerfärgsstickningen! Det var även det samarbetet som ledde till att vi nu har en sockklubb ihop.


Alldeles vanliga sockor i slätstickning, resårstickning, olika sorters ränder i restgarner är ju väldigt mycket terapistickning för mig. Lite av ett måste. Som ni ser blev det en hel del sån stickning under året. Ironiskt nog har jag inte behållit ett enda par själv, haha.


Jag stickade ett par andra saker också. Bland annat två stycken 3 Color Cashmere Cowl, en till mig och en till syster i födelsedagspresent. En kofta till mig som lärde mig att inte vara lat utan göra om ifall koftan inte sitter bra, så den ska jag repa upp. Den lärde mig också att Donegal Tweed från Magasin Duett krymper på höjden. Det är fint garn men nästa gång ska jag tvätta det innan. Men min bästa stickning av dom här är helt klart min röda stora Betula-sjal! Den är heeeelt fantastisk och jag använder den nästan varje dag. 


Under året har jag haft en "stash-o-meter". Jag har använt siffror från Ravelry, därav alla kommatecken. Jag är rätt nöjd med årets summering. Jag har aldrig haft såhär låg plustotal i slutet av ett år under dom här åren jag har gjort det här. Jag börjar få en bättre uppfattning mellan garninköp och uppstickat garn.
Jag vill inte sätta upp några regler för mitt garninköp, det dödar min kreativitet men jag vill heller inte köpa onödigt mycket garn bara "för att". Så det här är ett bra sätt för mig att ha lite koll på hur mycket som kommer in och ut.



Bland det största som hänt under året är att jag hoppade av den själsdödande skolan och startade eget företag istället. Företaget Manduzana som handfärgar garn och ull och säljer det i en egen e-butik. Det känns helt vansinnigt och så sjukt roligt att jag har gjort det här. Det har varit otroligt mycket jobb att starta och det är mycket jobb att driva men det ger mig så mycket tillbaka. Tack alla som peppat och stöttat mig i det här, till alla mina kunder, till alla som kom på stickhelgen i höstas och till alla som uppskattar det jag gör!


I övrigt har det varit både högt och lågt under året. Sambon prästvigdes, vi började odla massor både på balkongen och i pallkragar, vi for land och rike runt för att åka på speedway, jag träffade några av mina närmaste vänner mer än tidigare. Bland annat.
Det är svårt att recensera ett helt år. Det var okej. 

måndag 4 januari 2016

En Ravenclaw-dragspelsbasker

Mönster: Dragspelsbasker från Östergötlands Ullspinneri. Jag stickade en ny basker till min systerdotter i julklapp, efter att hennes pappa råkat tvätta den förra i maskinen. Hon är väldigt inne på Harry Potter (jag har lärt henne allt jag kan) och mer specifikt Ravenclaw just nu, så jag valde att sticka den i deras färger. Det var lite knepigt att hitta rätt färger. I filmerna har alla från Ravenclaw kläder i mörkblått och silver medan vapnet är mörkblått och brons, vilket är mycket snyggare. Men det var svårt att hitta ett garn i brons så jag fick ta det närmaste jag kom, gammalt guld. Hennes stora leende när hon öppnade paketet skvallrade om att det dög.

Garn: Kampes 2-trådiga ullgarn i Koboltblå och Gammalt Guld. Det gick åt 32 gram guld och ca 30 gram blått.

Stickor: 3 mm