lördag 31 januari 2015

Jag hann! - Stickameras koftKAL

(Låt er inte luras av bilden, jag är jätteglad över min nya kofta!)


Tänk att jag hann! Idag är deadline på Stickameras koftKAL och jag fäste sista trådarna på koftan igår, blockade den under natten och fotade idag. Ett tag såg det ut som att jag inte skulle hinna men jag har verkligen monogamstickat den här veckan - och det gav ju resultat! 

Mönster: Jag har ju stickat efter Dödergöks pedagogiska beskrivning. Den är alltså stickad uppifrån- och ner efter mina egna mått. Jag har gjort både minskningar och ökningar i ryggen och ökningar i sidan för att få lite av en A-linje. Koftan är lite lös och slapp i formen men armarna är lite tajtare, precis som jag vill ha det!

Garn: Jag har stickat med en tråd Supersoft och en tråd Donegal Tweed, båda från Magasin Duett. Färgen på Supersoft är Goldcrest och av den gick det åt 225 gram. Tweed'en heter Senap och av den gick det åt 350 gram.
Det blev ett alldeles fantastisk tyg av dom här garnerna tillsammans och jag är verkligen nöjd med mitt garnval! 


Stickor: 4,5 mm till resåren och 5 mm till resten av koftan. 




Dom två översta knapparna satte jag lite närmare varandra eftersom jag också har koftor knäppta såhär. 


Jag hittade jättefina plastknappar i brunsvartrött i knappburken hemma. Det är typ första gången som jag inte måste köpa nya knappar till en kofta. Alltid annars är dom för stora/för små/för få, haha.


måndag 26 januari 2015

Nu är han präst!

Efter att ha slitit som ett djur i 6,5 år så blev han äntligen präst igår, min bästaste sambo! Helgen har varit kaotisk med biskopsmiddag och fixade för kalas och till sist prästvigning. Det har varit galet och fantastiskt på en och samma gång!




Det är så självklart och helt overkligt på en och samma gång, att han är vigd till präst nu. På riktigt. Jag är så sjukt stolt över honom!

onsdag 21 januari 2015

Något nytt!

Trots att jag hade bestämt mig för att monogamsticka på KAL-koftan så råkade jag visst börja på något nytt! En 3 Color Cashmere Cowl i lyxgarn från Easyknits och Wollmeise.


tisdag 20 januari 2015

Monogamstickning

Koftan har vuxit ännu mer. Jag har monogamstickat på den här sen sist jag visade upp den. Eller ja, nu ljög ja. Jag har stickat ett par sockor till pappa som fyllde 65 år igår. Men annars så!
Men sticktiden har inte varit så stor den senaste veckan. Förra veckan var vi uppe i Uppsala igen för att avsluta livet där på riktigt. Äta avslutningssupé, gå på avslutningsgudstjänst, Björn har fått sin examen och vi har sagt hejdå till alla. Det är så sorgligt men om mindre än en vecka börjar en helt ny fas i vårt liv. Om mindre än en vecka är han präst på riktigt. Det är både skrämmande och spännande på en och samma gång.

tisdag 13 januari 2015

KAL-koftan

Kal-koftan växer! Äntligen har jag delat av för ärmarna och stickat en liten bit till. Den blir lite slapp i formen, inte alls som jag tänkte från början, men jag tror att det är just det jag är ute efter. En slappar-kofta liksom.
Hur går det för er andra som är med i KAL:en?

måndag 12 januari 2015

Halvfärdiga tour-sockor

Jag hann inte klart med sockorna under touren. Men nästan. Det är bara en fot kvar och den är ju ingenting.
Det var i alla fall bra med en tour-de-ski-kal, den gav mig lite av en spark i baken. Precis vad jag behövde just nu. 


tisdag 6 januari 2015

Stash-o-meter 2014

Såhär såg 2014 år stash-o-meter ut. Det är ganska intressant att se hur årets garnköp har sett ut.
På in-kolumnen mäter jag allt garn som kommer in, förutom handspunnet garn. På ut-kolumnen mäter jag allt som jag har stickat upp. Jag har verkligen rensat mina garnlådor under året men det räknas inte med i ut-kolumnen. Hela poängen med stash-o-metern för mig är att se hur mycket garn jag köper i förhållande till hur mycket garn jag faktiskt stickar upp.
Så vad har jag lärt mig om 2014 års garnköp i förhållande till stickat?
Ja, uppenbarligen har jag totalt köpt på mig 12.000 meter mer garn än vad jag har stickat upp.
I snitt har jag fått in 2391,3 meter i månaden medan jag bara har stickat upp 1391,15 meter i snitt per månad.
Jag har också upptäckt att jag har stickat upp mindre meter det här året än tidigare. Trots att det känns som att jag stickar hela tiden, haha.
Det ska bli intressant att se hur 2015 års stash-o-meter artar sig. 

måndag 5 januari 2015

Tour de ski-KAL

Både jag och Dödergök är lite skidnördiga vid sidan om sticknörderiet så vi bestämde oss för att KAL:a sockor tillsammans under årets Tour de ski. 

Första etappen.


Andra etappen.
Idag har både sockstickningen och skidåkarna haft vilodag. Fortsättning följer...



fredag 2 januari 2015

Skiss, provlapp och uppläggning - Stickameras koftKAL

Jag har äntligen satt igång med min uppifrån- och nerkofta i Stickameras koftKAL. Det ska bli en baskofta, lite längre än mina vanliga koftor, men långa ärmar, högre hals och resårkanter.
Som ni ser så är jag inte så bra på att rita, haha, men jag fattar ju vad jag menar i alla fall.


Precis som läxan sa så har jag stickat en provlapp. Jag har till och med tvättat den! Jag härmade Dödergök och gjorde provlappen till en framtida fick med i-cordkant. 


Efter måttande och räknande så lade jag upp och satte igång med stickandet. Jag hoppas verkligen att det här blir bra nu.
För övrigt så är jag sjukt nöjd med både garnvalet och färgen på garnet!