lördag 26 april 2014

Efit

Idag är det Ett Foto I Timmen. Att komma ihåg att ta kort under dagen har gått...sådär, haha. Men ni får ta det som det är :)





09:00 - Går upp ordentligt. Har redan varit uppe en gång för att gå ut med den här krabaten som vi är hundvakt åt över helgen.


10:00 - Äter frukost!



11:00 - Stannar till på Heidenstams torg för att köpa picknick-lunch.


12:00 - Klappar små gosiga killingar. Vi är på utflykt till 4H i det fina vädret.


13:00 - Björn och Bullen äter lunch. Eller mest Björn och jag, fast jag tror nog att hunden hemskt gärna hade ätit upp all vår mat alldeles själv.


14:00 - Fortfarande kvar på 4H. Han är väldigt mycket av en knähund, den här hunden. Så nära som möjligt hela tiden.


15:00 - Stannar till på Heidenstams torg på vägen hem också. Vi behövde visst äta något ikväll också, haha. 


Klockan 16&17 lyckades jag visst sova lite i soffan, haha.

18:00 - Då fixade jag med bilderna här på bloggen.


19:00 - Speedway Grand Prix på tv:n (eller datorn i det här fallet). 


20:00 - Bredvid mig i soffan ligger en knähund.


21:00 - Har rotat fram lite restgarner och börjat på ett par sockor.


22:00 - Kazparzak har precis vunnit kvällens GP, två sock-resårer har blivit stickade och nu ska vi gå sista kvällspromenaden med hunden och sen sova.

Tack och hej för idag :)



torsdag 24 april 2014

Nyheter hos Manduzana

Jajamen! Nu finns det handspunnet garn till försäljning på min Etsy-shop. Det är exklusivt handspunnet av mig på min Ashford Traveller, aka Ingrid. 
Jag har även skapat en sida på Facebook där det går att gilla Manduzana och då bli uppdaterad om vad som händer med shoppen. 
Och jag har lagt till både mitt handspunna garn, mitt handfärgade garn och mina handfärgade spinningfibrer på Ravelry.

Tänk att det ska krävas massa skolarbete som jag verkligen inte vill göra för att jag ska komma till skott med allt annat, haha.

onsdag 23 april 2014

Sockutmaningssockor

Mönster: Mina första sockor i Dödergöks sockutmaning är klara! Jag la upp 60 maskor och stickade strukturmönstret Broken seed stitch och en short row-häl. Det blir så himla snyggt ytmönster och passar perfekt till restgarnssockor. För det var ju faktiskt det som var min utmaning, att sticka av garn som redan finns i sockgarnslådan (och där är resterna många).

Garn: Jag har använt rester från julklappssockorna. Det röda är Opal och det hysterisk färgade är ONline Supersocke. Det gick åt 42 gram rött och 28 gram mångfärgat till mina storlek 40-fötter!

Stickor: Min 2,5 mm karbonz-rundsticka - magic loop är ju så smidigt (men än så länge är det bara en socka i taget som gäller).





söndag 20 april 2014

Påsken





Hoppas ni har en fin påskhelg! Jag är hemma på landet och njuter av solen som värmer, stickar utomhus, åker lite motorcykel, äter lite påskmat, går i kyrkan på påsknatten och letar efter påskägg. Precis sådär som det ska vara på påsk!


fredag 18 april 2014

Hemlispaket #3

Alltså, det här paketet! Jag blev alldeles gråtig när jag öppnade det här paketet och plockade upp fin efter fin sak. Så mycket fint! Och en alldeles egen necessär (som ska agera stickpryl-förvaring) med mitt namn på. Helt magiskt!
Det har varit så otroligt mycket kärlek i paketen den här hemlisomgången. Varje paket har liksom varit på pricken jag. Varje paket har gjort min dag och jag har känt mig sådär lyxigt bortskämd!
Tack snälla, bästa, fina och generösa Anette för alla paket och för all glädje dom gett mig! Jag längtar tills att vi ses i Fattigskogen i sommar så jag får krama dig på riktigt! 


tisdag 15 april 2014

En långhelg i Riga

Det har varit lite tyst här på bloggen den senaste veckan. Anledningen är att jag var ute i den stora vida världen. Eller nja, till Riga åtminstone! Det har varit lite av en hemlis eftersom det var en överraskningsresa för Björns syster som fyllde 25.
Resan började på Arlanda för att ta flyget dit. Uschamig! Att flyga är min största skräck näst efter döden. Jag får liksom panik och storgråter men det gick...okej, trots allt.


Rigas domkyrka ligger i mitten av gamla stan i Riga och det var vår utgångspunkt dom här dagarna. 


Innanför domkyrkan ligger ett gammalt kloster med en klostergård och gångar. Sjukt vackert var det!


I gången runt klostergården ligger det mängder av gamla föremål från domkyrkan. Gamla dörrar, kyrkklockor, stentavlor och sånt.


En tjur som räcker ut tungan låg där. 


I gamla stan ligger en resturang som har pannkaksbuffé. Pannkakor med äpple, med banan, med svamp, med ost, med kött och potatis, raggmunk och alldeles vanliga pannkakor. Och fyrtioelva sorters sylt. Bästa matstället! Vi hann äta där flera gången under resan, haha.


Såhär ser pannkaksstället ut. Gå dit!


Det rinner vatten överallt i Riga. Det är så himla vackert!


Kontrasterna i Riga är verkligen stora. Det vita huset är vårt hotell. Det sitter ihop med ett hus som är mer eller mindre fallfärdigt och har galler för fönstret - och där bor människor. Jag vet inte hur jag ska känna inför det...


Fler kontraster. Ett renoverat hus med vacker väggmålning mittemellan två inte så nyrenoverade hus. Utanför gamla stan ser det ännu värre ut, rivningsobjekt och graffiti. Eller värre och värre, det är liksom vackert också. Det bär på en historia!


Den rysk-ortodoxa katedralen. Dom har verkligen satsat på guld...


Jag smygfotade inuti katedralen med mobilen. Väggmålningar, ikoner, guldstaket runt där prästen ska stå och prata, ljus som brinner, människor som korstecknar sig. Den var verkligen sjukt vacker inuti men...det kändes så konstigt att kliva ut och se en tiggande dam på trappan medan katedralen är fylld av guld. Jag vill absolut inte döma, vi har alla olika traditioner och syner på religion, men det kändes konstigt för mig.


I anslutning till gamla stan ligger gamla zeppelinar-hangarer från andra världskriget som numer är en enda stor marknad med kött, fisk, godis, bröd, kläder, blommor osv. Det är fantastiskt att gå omkring där och titta på allt. 



Olika djur gjorda av halm verkar vara grejen i Riga!


The house of blackheads. Trots att det är andra gången som jag är vid det här huset (jag var i Lettland för sju år sen med ungdomsgruppen i kyrkan) så fattar jag fortfarande inte vad det är för hus. Men det är vackert i alla fall!


En väggmålning i gamla stan.


Spårvagnsbron över floden Daugava. 


På flyget hem var himlen alldeles orange och molnen såg ut nästan ut som fluffig snö. Det är synd att jag är så rädd för att flyga, för det är ju också så häftigt och så vackert!


Som den turist jag är så köpte jag såklart med mig en matrjosjka. Dom är ju sååååå fina!

Den uppmärksamme kanske tänker "men garn då...?". Lugn, det kommer i ett alldeles eget inlägg ;)


måndag 7 april 2014

Sockutmaning

Jag har tagit mig an Dödergöks sockutmaning! Själva utmaningen är högst personlig och man får bestämma själv bara den har med sockstickning att göra, typ. Min utmaning är att sticka sockor i garn som jag redan har hemma, så gott det går, haha.

Om du blir lite nyfiken nu så finns det en KAL-blogg att läsa där det nog kommer att läggas ut en herrans massa sockstickningar :)

söndag 6 april 2014

En randig och handspunnen sjal

Mönster: Alltså, den här sjalen har hängt med lääänge för att vara jag. Jag började på den lagom till Fattigskogen förra året, alltså i början på augusti, och den blev klar nu i veckan. Den har liksom legat i ide under långa perioder men nu slipper den det. För nu är den klar och alldeles underbar!
Något särskilt mönster har jag inte använt. Det är bara en vanlig trekantssjal med 3 kantmaskor på varje sidor och 3 mittmaskor. Som kant gjorde jag bara en alldeles vanlig spetskant som förekommer på många olika sjalar. 


Garn: Den här sjalen betyder ju mycket just pga garnet. Det svarta är 1-trådig ull från Järbo men det är ju inte så märkvärdig. Det märkvärdiga är att det färgade garnet har jag både färgat och spunnit alldeles själv! Det är 1-trådigt och är spunnet av Corriedale-ull, mer info om det finns här

Stickor: Jag har stickat med 3,5 mm rätt av, det verkar vara min nya favoritstorlek. 










torsdag 3 april 2014

Sånt jag har stickat på sen sist


Först och främst, tack för all respons på mitt inlägg om klädstorlekar! Det känns både skönt och lite sorgligt att jag inte är ensam om dom här tankarna. Inlägget skickade jag som mail till massa olika klädkedjor men responsen har mest varit "Tack för din synpunkt" bland med en jamen-vi-har-ju-stora-kläder-attityd. Det är som att dom missat poängen helt.

Nu till det som bloggen brukar handla om: stickning!
Jag har stickat väldigt mycket den senaste veckan. Förra helgen var jag på årsmöte hela helgen och fick då väldigt mycket sticktid. Resten av veckan har jag försökt undvika studierna genom att sticka, haha. Det har i alla fall resulterat i att en sjal blivit klar (den får ett eget inlägg en annan dag) och att nya stickningar har blivit till. 

Bland annat så har min Emelie vuxit, jättemycket. Kroppen är klar så nu är det "bara" ärmar och kanter kvar. 

Jag har börjat på en mössa, en Vega, som ska matcha mina vantar. Men jag har inte kommit längre än till resåren.


Stickningen som funnits i huvudet ända sen i somras har äntligen kommit igång, en Solution i Splendor från Easyknits. Den här stickade jag på hela helgen och det är en helt fantastisk stickning. Gul, fint mönster och mjukt och alldeles fantastiskt garn. Kan det bli bättre? ;)