måndag 31 december 2012

Tack och hej 2012!

Året 2012 kan vara ett av dom jobbigaste i mitt liv. Det började med kaos i stort sett med både död och kidnappning i bekantsskapskresten och jag bröt sönder och samman när det förflutna som jag tryckt undan kom ifatt. Alla framsteg jag gjort de senaste åren var som bortblåsta och jag var i stort sett liggande i tre månader innan jag fick någon hjälp. Jag vågade inte gå, inte äta, knappt ens andas utan att dödsångesten och panikångesten slog till. Men jag fick faktiskt hjälp, både medicin och terapi, och av en fantastisk sambo! Och nu, nio månader senare, är jag inte helt "återställd" men på väldigt god väg! Och stickningen är en av sakerna som har rätt mig genom det här året!

Jag stickade massa sjalar! Både Swallowtail och Gratitude stickade flera gånger om.

Och vantar stickade jag också. Både med och utan fingrar. Stoltast är jag över kärleksvantarna till Samuel och Elvira som dom fick i bröllopspresent. Jag designade dom själv och dom passade perfekt.

Som vanligt stickade jag sockor men konstigt nog inte lika många som jag brukar. Vilket märks nu när det är vinter och fötterna fryser. Jag måste sluta ge bort alla sockor jag stickar!

Men å andra sidan så har jag stickat på koftor och tröjor. Två koftor och en tröja till mig själv, en kofta till sambon och en tröja till en vän i 30-årspresent. Owl-tröjan har verkligen blivit en favorit och jag har köpt garn till en till, en kortärmad. 

Jag har stickat lite annat också. Lite pannbank, en mössa, ett babyset och ett par virkade converse. 

Men jag får inte glömma det viktigaste. I Augusti åkte jag på stickläger i Fattigskogen. Det kan vara det bästa jag har gjort det här året. Där vände det och jag insåg att jag kan faktiskt åka iväg själv, jag kan umgås med människor, det finns faktiskt folk som till och med vill umgås med mig. Det var en helt underbar vecka där jag stickade massor och fick provspinna på en spinnrock. Och det viktagste; en vecka där jag träffade helt underbara människor som jag tycker om så himla mycket och som jag saknar! Kärlek till er!

Så nu hoppas jag på att 2013 blir ett bra stickår, att jag fortsätter att ta stora kliv framåt psykiskt, att jag blir starkare fysiskt (blir jag lite mindre i omfång är det bara ett plus) och att jag får fortsätta ha fantastiska människor runtom mig. 

söndag 30 december 2012

FO - Blå lovikkavantar


Systeryster fick blå lovikkavantar av mig i julklapp. Det kan ju behövas varma vantar när en bor på landet, tänkte jag.

Mönster: Det jag kom ihåg från något mönster jag lärt mig för längesen. Jag la upp 30 maskor och stickade på.

Garn: Ett blått lovikkagarn som jag köpte på YlloTyll men det fanns ingen banderoll. Det skulle kunna vara Ullcentrums men jag vet inte.

Stickor: 5 mm rätt igenom!


Julveckan

En kan nästa säga att jag har haft en hel veckas jul. Vi har firat i omgångar med Björns familj och min familj och så ska allt klaffa och alla vara på samma ställe samtidigt. Men ju mer jul, desto bättre ;)

Snäll var jag även i år ;)

Hemma hos mina föräldrar kom det en fasan-familj på besök. Här är pappa fasan. Galet fin!



En dag tog vi oss iväg på isracing på Kråkvilan. Inte samma känsla som speedway, men ändå otroligt häftigt!

Jag fick lite stickrelaterade julklappar. Två böcker och ett nystan Crazy Zauberball. Jag tror nog att jag ska ta och sticka mig ett par tofflor som den på boken som äter upp ens fötter :)

Och så måste jag visa mina fina muggar som jag fick, två av svärmor och en av syster. Dom är så fina! Tur att jag har familj som vet vad jag samlar på :)


Jag har stickat lite i veckan också. Jag var tvungen att ge bort "presentkort" på sockor för jag hann inte sticka klart innan jul. Så stickar jag sockor på löpande band!

lördag 29 december 2012

FO - Fluffig basker


Mönster: Dödergöks fluffiga basker. Ett favoritmönster när det kommer till baskrar. Både jag och min mamma har en varsin och nu fick min syster en i julklapp :)

Garn: Drops Alpaca, stickad med två trådar. 

Stickor: 4,5 mm till resåren och 5 mm till resten. 

torsdag 27 december 2012

Jag stickar också...


Jodå, jag stickar faktiskt lite emellanåt, när jag hittar tid mellan julfiranden och en kurs som ska avslutas såhär mitt i mellandagarna. Jag är inte bara upptagen med att visa upp färdiga saker ;) Dessvärre så är det fortfarande julklappsstickningar som gäller, haha. Vi kör julafton nummer två imorgon med den andra delen i familjen så förhoppningsvis kanske något kan bli klart tills dess. Men jag börjar inse att det kommer att bli många nystan inslagna med ett löfte om att det kommer att bli något. Jaja, så kan det gå.

FO - Shetland Triangle


Mönster: Shetland Triangle Lace Shawl av Evelyn A. Clark. För första gången någonsin så följde jag mönstret till punkt och pricka, haha.

Garn: Elsebeth Lavold's Silky Wool. Det är första gången jag stickar med det och det blev en behaglig överraskning. När jag tog i det första gången kändes det mest obehagligt men så nystade jag upp det och började sticka och det var faktiskt rätt så behagligt. Jag vet inte vad den där första känslan kom ifrån.

Stickor: 4,5 mm. I efterhand insåg jag att jag kunde nog ha valt 5:or istället.

Svärmor fick den här sjalen i julklapp och hon hade den på sig hela julaftonskvällen sen, så jag antar att den föll i god jord :) 





tisdag 25 december 2012

FO - Bella's Mittens


Mönster: Bella's Mittens av Marielle Henault. Björns syster fick dom i julklapp igår. Jag var lite nervös över att dom skulle vara lite små, men dom passade perfekt. Jag blir lite sugen på att sticka mig ett par egna, för dom är riktigt snygga!

Garn: Cascade Yarns Cascade 220. Jag stickade med två trådar för att få samma stickfasthet. Jag tror att det gick åt ca 160 gram.

Stickor: 5 mm



söndag 23 december 2012

God jul.


Nu är granen klädd både hos mina föräldrar och hos svärföräldrarna. Alla paket är inslagna, även om några är halvfärdiga stickningar bara.
Nu: sova i åtta timmar.
Sedan: julfrukost på ett ställe, vidare till nästa ställe och hjälpa jullunchvärden eftersom hon bröt armen igår, jullunch, Kalle Anka, julfika, tillbaka till första stället, öppna julklappar, umgås, äta julkvällsmat, kanske gå i kyrkan mitt i natten.
Julafton är helt kaotiskt, precis som vanligt, men jag älskar det! Jag hoppas att ni kommer att få en julafton som ni kommer att älska! God Jul, alla fantastiska vänner!


onsdag 19 december 2012

FO - Två par sockor


Såhär inför jul har det kommit lite beställningar på sockor och sånt som andra vill ge bort i julklapp. I och med de här två paren så är alla sådana stickningar klara och nu kan jag koncentrera mig på att färdigställa mina egna julklappsstickningar (som jag planerade himla dåligt i år).

Båda sockorna är stickade efter någon handskriven lapp jag hittade i stickkorgen, vet inte om det är något officiellt mönster eller eget huvud eller en blandning. Det bruna paret är stickade i två trådar fabel med sticka 4mm och det svarta paret är stickade i Svarta Fårets Freja Lamé med sticka 4,5 mm.

tisdag 18 december 2012

Sömnlöst i Uppsala




Jag hatar att inte kunna somna. 

fredag 14 december 2012

Sunday Mittens


Mönster: Sunday Mittens av Clara Falk. 

Garn: BC Garn Semilla DK, 55 gram.

Stickor: 3 mm.

Tanken var att jag skulle ha dom själv men dom blev lite små för mig så det får bli en julklapp till systerdottern. Stackars mig som måste sticka ett par till ;) Men då måste jag nog gå upp ett snäpp i stickstorlek så dom får rätt storlek. Jag vet ju att jag stickar lite hårdare än dom flesta så jag borde ju ha tänkt på det från början. /Hälsningar från hon som tycker att provlappar är överskattade.



onsdag 12 december 2012

En rosa Gratitude Leaf Shawl


Mönster: Gratitude Leaf Shawl av VisaLisa. Det här är min fjärde Gratitude och det måste betyda att det är ett sjukt bra mönster, eller hur? Konstigt nog har jag bara en själv, dom andra försvinner till andra hela tiden ;)
Den här är till min mammas arbetskamrat, hon hade blivit så sugen när hon såg den som min mamma fått av mig. Jag blir så glad när någon gillar det jag har stickat :)

Garn: Sirdar Dnuggly Baby Bamboo DK, 165 gram gick det åt. Det verkar ha blivit en favorit till den här sjalen! Jag älskar ull- och bambublandningen som gör garnet så mjukt och glansigt. Det är verkligen jätteskönt att ha runt halsen.

Stickor: 5 mm till flät- och lövbården och 4,5 mm till slätstickningen. 


tisdag 11 december 2012

Så var den klädd!


Jodå, klädd blev den också, den där granen, och Musikhjälpen står på dygnet runt. Nu är det verkligen jul! 

måndag 10 december 2012

Headband #2



Garn: Drops Alpaca i gult och grönt. Det gick åt ca 15 gram av vardera färg.

Stickor: 3,5 mm

Ännu ett headband har blivit stickat. Min fina vän Elvira ska få det och det kommer passa henne perfekt. Färgerna är så henne! 
Det här mönstret är en perfekt sista-minuten-julklappsstickning. Det tar inte alls lång tid att sno ihop och det är det perfekta headbandet. Jag använder mitt eget nästan varje dag, både inne och ut. 



Hur köper man gran utan bil?


Det här med att köpa gran utan bil kan vara ett äventyr. Vi har velat lite fram och tillbaka med hur vi skulle göra eftersom det är bökigt att släpa på en stor gran. Men gran måste man ha, en riktig en. Så idag gick vi till Gränby, tog den minsta granen vi hittade, slängde den över axeln och gick hem igen. Två kilometer känns ganska långt i 6 minusgrader med en gran på axeln.

söndag 9 december 2012

Muminpepparkakshus




Ibland tror jag att min sambo är världens bästa. Typ som idag. Han har spenderat hela eftermiddagen med att göra ett Muminhus i pepparkaksdeg. Det blev helt galet snyggt och jag är så imponerad. Han kan verkligen det här med att baka och så. Tröttnar han på prästeriet när han blir stor borde han öppna konditori (för det han bakar blir gott också!).
Förresten, figurerna från min muminkalender passar perfekt till huset. Varje ny figur från kalendern ska ställas där :)

EFIT på en söndag

Idag är det Ett Foto I Timmen, fler deltagare hittar ni här


00:00 - Tittar på Sunes Jul och stickar sockor.

08:00 - Vaknar helt ofrivilligt, går ut i soffan och lägger mig en stund.

09:00 - Då hade jag slocknat en stund i soffan. 

10:00 - Vaknade igen i soffan av att Sotis låg på mig och ville gosa. 


11:00 - Frukost framför tv:n. 

12:00 - Fäster trådar och tittar på herrarnas skidskyttestafett. 

13: 00 - Är ute och fotar lite färdiga stickade saker. I -13 grader känns det som att man håller på att frysa ihjäl när man är utan jacka.

14:00 - Björn kokar knäck. Han brukar få ansvara för själva smeten och jag får formarna, haha.

15:00 - Tittar på damstafetten i skidskytte, stickar sockor och dricker kaffe.

16:00 - Björn visar stolt upp sina delar till pepparkakshuset.

17:00 - Jag gör nougatbomber medan lussekattsdegen står och jäser.

18:00 - När lussekatterna jäste för andra gången tog jag en vilopaus på golvet. Jag har en viss grej för golv. 

19:00 - Klara! 

20:00 - Björn har precis gjort klart världens finaste pepparkakshus!

21:00 - Provsmakar lussekatterna, som fick högt betyg, och tittar på Beck-filmen på fyran. 

22:00 - Läser bloggar och känner mig fruktansvärt trött efter den här dagen. Det har varit mycket, och även om det har varit bara roliga saker så tar det på krafterna.